informatie voor patienten
belang van registratie en onderzoek
doel registratie diabeteszorg
wat wordt geregistreerd?
privacy en bezwaar
 
 
 
 
 
home

Doel registratie van diabeteszorg

Het uiteindelijke doel van de registratie is het verbeteren van de zorg en daarmee het verminderen van complicaties voor diabetes patiŽnten op latere leeftijd. Daarvoor is het nodig om gedurende een periode van jaren de gevolgen van verschillende vormen van zorg en behandelingen nauwlettend te volgen. De verzamelde gegevens worden voor verschillende doelen gebruikt:

  • Verbeteren van de zorg voor diabetes patiŽnten: er worden overzichten gemaakt van de uitgevoerde controles en behandelingen per arts of polikliniek en van de behaalde resultaten. Hiermee kunnen artsen nagaan of hun patiŽnten goed behandeld zijn en wat de effecten daarvan zijn.
     

  • Vaststellen welke diabetes patiŽnten waar welke zorg ontvangen: er worden overzichten gemaakt waarmee duidelijk kan worden of de juiste patiŽnten gebruik maken van de beschikbare voorzieningen.
     

  • Onderzoek naar werkwijzen of veranderingen in werkwijzen, die tot betere zorg of betere zorguitkomsten moeten leiden: er wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om vast te stellen op welke wijze de zorg het beste kan worden verbeterd (bijvoorbeeld door inzet verpleegkundigen, nascholing artsen, informatie patiŽnten).